Pályaorientációs tanácsadás

Életünk során számos döntést kell meghoznunk. Ezek közül az egyik legnehezebb és legtöbb következménnyel járó elhatározás jövendő pályánk, foglalkozásunk kiválasztása.

Életünk során számos döntést kell meghoznunk. Ezek közül az egyik legnehezebb és legtöbb következménnyel járó elhatározás jövendő pályánk, foglalkozásunk kiválasztása. Jó döntés esetén választott pályánkon esély nyílik arra, hogy megteremtsük életünk anyagi feltételeit, érdeklődésünknek és képességeinknek megfelelő, sikeres munkát végezzünk. A rossz döntés – ha nincs erőnk, lehetőségünk váltani – nehéz életkörülményekhez, kurdarcokhoz, frusztrációhoz vezet.

Ebben a nehéz döntésben mindenki támogatásra szorul. A támogatás természetesen nem csak azt jelenti, hogy a nyolcadik osztályba kerülő gyermek számára elhatározásához minden szükséges információt biztosítunk. A gyermek körül élő, vele foglalkozó felnőttek hosszú éveken át tudatosan folytatott pályairányító, pályaorientáló tevékenységére van szükség. Csak így alakíthatjuk ki a fiatalokban a szükséges időpontra a személyiségnek azt az állapotát, amelyet pályaválasztási érettségnek nevezünk.

A kudarcokkal teli folyamat elkerülése érdekében egyik elsődleges célom, hogy a tanácsadás során ráébresszem a nyolcadikos növendékeket döntésük súlyára, és erősítsem bennük a motivációt egy átgondoltabb pályaválasztáshoz. Emellett természetesen igyekszem évről évre fejleszteni azt a módszerkészletet, amelyet munkánkhoz felhasználunk, hiszen másik elsődleges célom az, hogy ehhez a nehéz döntéshez – képességeikről, motivációikról - minél objektívabb információkkal láthassam el őket. Nem hallgatom el előlük azonban azt sem, hogy modern világunkban a pályát választó fiatal gyakran nem egy életre választja szakmáját. Nem feltétlenül az a sikeres, aki jó szakmát választ, hanem az, aki kurdarc, vagy a körülmények változása esetén rugalmasan tud továbbképződni, munkahelyet, vagy akár foglalkozást váltani.