doTERRA esszenciák biztonságos használata

Természetgyógyászat

Tradicionálisan az esszenciális olajok bizonyos alkalmazási módját részesítették előnyben, vagy használták kizárólagosan. Az esszenciális olajok kutatása, a fejlődés folyamatos, a felhasználási módokkal kapcsolatos tudás is egyre gyarapszik. Mindegyik alkalmazási módszer – beleértve az aromatikus, a helyi és a Aromatikusan

A szaglás egy eszköz, amely erőteljes fiziológiai, mentális és érzelmi választ válthat ki. Az esszenciális olajokat gyorsan elnyelik a szaglóreceptorok, amelyeknek a szaglóidegen keresztül direkt kapcsolata van a limbikus rendszerhez. A limbikus rendszer az agy egyik része, ami számos funkciót támogat, beleértve a szaglást, érzelmeket, viselkedést és memóriát. Emiatt az esszenciális olajoknak különösen erőteljes hatásuk van az aromatikus felhasználás során.

Néhány esszenciális olajnak felemelő, élénkítő hatása van, míg mások nyugtatóan hatnak. A párologtatás (porlasztás) az egyik legegyszerűbb módszer az esszenciális olajok aromás felhasználására. Az esszenciális olajok aromatikus használata nem igényel speciális eszközt, de az optimális hatás elérése érdekében érdemes a dōTERRA által megtervezett párologtatókat használni, amelyek hideg párát bocsátanak ki, így nem pusztítják el az olajmolekulák terápiás minőségét. 3-5 csepp olajat tegyünk a párologtatóba, ez lehet egy fajta olaj, de többféle olajat is lehet kombinálni.

Ugyanazt az egészségügyi hatást éri el, ha egyszerűen tesz néhány csepp olajat a tenyerébe, aztán – összeérintve a tenyerei élét – az orra köré borítja a kezeit, és mélyen belélegzi az olajok illatát.

További aromás felhasználása az esszenciális olajoknak

 • Tegyen olajat egy pamut golyóra, és tegye az autója szellőzőjébe
 • Keverjen össze olajat vízzel egy szórófejes üvegben, és fújja a bútorokra, szőnyegre vagy ágyneműre
 • Adjon olajat a szennyes halomhoz vagy a vasalódeszka huzatára
 • Használja házi felülettisztítóként

 

Külsőleg – helyi használat

A külsőleg történő alkalmazás nagyon hatékony megoldás az olajok használatára. Mivel az esszenciális olajoknak kis molekulasúlyuk van, jól oldódnak zsírsavakban, könnyen áthatolnak a bőrön. Ha felszívódtak, a kezelt területen maradnak a helyi előnyök érdekében.

Bár az esszenciális olajok könnyen felszívódnak, van több módszer is, amivel javítható a felszívódás. Egy könnyed masszázs javítja a vérkeringést az érintett területen, cserébe gyorsabb lesz a test többi részébe való eljutása az olajoknak. Hordozó olaj használata is növelheti a felszívódást, a száraz vagy pihés bőrfelületen segít hidratálni a bőrt, és lassítani az olaj párolgását.

A bőrérzékenység kialakulása valószínűségének csökkentésére – különösen fiatal vagy érzékeny bőr esetén – javasoljuk, hogy használjon hordozó olajat (pl. frakcionált kókuszolajat), hogy higítsa az erősebb olajokat, amikor első alkalommal használja. A javasolt higítási arány tipikusan “egy csepp esszenciális olaj három csepp hordozó olaj”.

Mindig javasolható, hogy több kisebb adagot használjon a nap során egy nagyobb dózis helyett. Kezdje a legkisebb adaggal (1-2 csepp). A helyi alkalmazást ismételje 4-6 óránként szükség szerint. Mivel mindenki egyedi, a dózis egyénenként változó a testméret, életkor és az általános egészségi állapot szerint.

Előnyös területek, ahol az esszenciális olajok alkalmazhatók

 • Halánték, nyak, fül mögött, tarkó – az olajok alkalmazása eme területek bármelyikén segít megszabadulni a napközben felgyülemlett stressztől, feszültségtől, nyugtalanságtól
 • Has – használjuk az emésztő szervek tájékán az egészséges működés támogatására, illetve segít enyhíteni az alkalmi emésztési zavarokat. Az olajat az óramutató járásával megegyező irányban kell kell bemasszírozni
 • Mellkas – az illóolajok hűsítő és élénkítő tulajdonságai segíthetnek a tiszta légzés érzésében, ha külsőleg alkalmazzák a mellkasra. Amikor az illóolajokat mellkason alkalmazzuk, egyidejűleg élvezhetjük az olajok aromás előnyeit is, mivel be is lélegezzük az elpárolgó olajok illatát
 • Talp – a talp ideális hely az illóolajok használatához, mert a talp vékony bőrén keresztül rendkívül gyorsan felszívódnak. Ha először próbálja ki az olajokat, vagy amikor gyermekénél használja, a talp jó hely az első próbához

További hatékony módok a helyi alkalmazásra

 • Adjon pár csepp olajat a forró fürdőhöz
 • Készítsen meleg vagy hideg borogatást úgy, hogy beáztat egy törölközőt vagy ruhát vízben, csepegtesse rá az esszenciális olajat, majd helyezze a kívánt területre
 • Adjon olajat a testápolóhoz vagy hidratálóhoz, és így kenje a bőrére

Elkerülendő érzékeny területek

 • Az arc egyes részei, mint a szemek körüli bőr
 • Szemek és belső fül
 • Töredezett, sérült bőr

A doTERRA olajok döntő többsége higítás nélkül is alkalmazható, de az alábbi nagyon erős (“forró”) olajokat külsőleg történő alkalmazás esetén mindenképpen szükséges higítani:

 

Belsőleg

Némelyik esszenciális olajnak gazdag kulináris történelme van, és használható étrend kiegészítőként, számos egészségügyi állapot támogatására. Amikor fahéjat szór az ételére, vagy iszik egy kis borsmenta teát, vagy friss bazsalikom levelet ad a spagettijéhez, akkor gyakorlatilag illó aromás esszenciális olaj alkotórészeket fogyaszt.

Az esszenciális olajoknak számos egészségügyi előnye van, és emellett ételízesítő és aromás tulajdonságai is. Amikor a koncentrált formájukban vannak, akkor az esszenciális olajok étrend kiegészítőként használhatók több erős egészségügyi előnnyel. A belső használat nagyon biztonságos és hatékony módja a felhasználásnak a szervezetünkben végbemenő összetett fiziológiai hatásai miatt.

Ha belsőleg használjuk, akkor az esszenciális olajok közvetlenül a vérbe jutnak az emésztő traktuson keresztül, a vérrel pedig eljutnak az egész szervezetbe. Az esszenciális olajok zsíroldékonyak, így könnyen eljutnak a különböző szervekbe, beleértve az agyat is. Aztán, mint minden dolog, amit elfogyasztunk, az esszenciális olajat is metabolizálja a máj és más szervek, majd kiválasztja őket a szervezet.

Az esszenciális olajok felépítése rendkívül összetett. Minden összetevő biokémiai tulajdonságok összetett halmazával rendelkezik, amelyek különböző módon hatnak a sejtekre és szervekre. Bár ezt a hatásmechanizmust nem teljesen értjük, a pozitív hatásokat számtalan módon igazolták már. A szervezet minden esetben csak a megfelelő mennyiségű esszenciális olajat használja fel.

Az illóolajok belső használata jóval nagyobb elővigyázatosságot és figyelmet igényel. Kizárólag a 100%-os tisztaságú, CPTG minősítéssel rendelkező doTERRA esszenciális olajok használhatók belsőleg! Minden egyéb olyan illóolaj, amely higítva van, vagy tartalmaz egyéb kémiai vegyületeket, tilos belsőleg fogyasztani!!! Amennyiben bizonytalan a belső használatot illetően, mindenképpen konzultáljon szakemberrel. A címkén szereplő adagot és más professzionális útmutatókat szigorúan be kell tartani a mérgezés elkerülése érdekében. Felnőttek esetében 1-2 cseppel kezdjük a belső alkalmazást. 10 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az esszenciális olajok belső használat TILOS!

A belső használat hatásos módszerei

 • Használja az olajokat ételreceptekben. Váltsa ki velük a friss és száraz gyógynövényeket és fűszereket
 • Figyeljen rá, hogy az esszenciális olajok sokkal erősebbek, mint a száraz és friss gyógynövények és fűszerek, nagyon kis adagokkal indítson
 • Az erősebb olajokat jobb, ha fogpiszkálóval adagolja (süllyessze egy tiszta fogpiszkáló végét az olajba, aztán adja az ételhez) cseppentés helyett
 • Adjon esszenciális olajat vízhez, turmixhoz, tejhez, teához és más italokhoz
 • Vegye be az esszenciális olajokat kapszulában, vagy adjon egy kicsit almaszószhoz vagy joghurthoz.

Az alábbi doTERRA olajok alkalmazhatók belső használatra:

 

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

Az oldalon megfogalmazott állításokat nem ellenőrizte semmilyen hivatalos szerv. Azok a sok – esetenként több száz – éves tapasztalatokon alapulnak, és gyakran tudományos kutatások is alátámasztják. A doTERRA termékei nem tekinthetők hivatalosan diagnosztikai, élvezeti, gyógyító, vagy betegség megelőző készítményeknek.